Raajärven Erä- ja Kalamiehet ry

taustakuva

Haluatko seuran jäseneksi?

Ota yhteyttä:

 sihteeri@raaekm.org 


RaaEKM maksut:

S-Pankki

FI78 3939 0060 8816 46


Pikalinkit tarinoihin:

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

Vuosi 2019


Sivuilla vierailleet

 

Vuoden 2016 tapahtumat

 

VUOSIKOKOUS

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 20.2.2016 Ravintola Mainarissa. Paikalla oli 14 jäsentä, joten kokous oli laillisesti kokoonkutsuttu ja päätösvaltainen. Alla lyhyesti tärkeimmät tiedot.

Vuoden 2016 toimihenkilöt: puheenjohtaja Janne Paldan, sihteeri Merja Timonen, rahastonhoitaja Paavo Timonen, toiminnantarkastajat Aili Mäkinen ja Antti Pirttijärvi ja hallituksen jäsenet Markku Nampajärvi, Olavi Paldan ja Taisto Ahonen (varapuheenjohtajan valitsee hallitus).

Pikkujoulut järjestetään Ravintola Mainarissa Raajärvellä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Matkajärven verkkolupamaksu on edelleen 20 € / 5 verkkoa. Verkkolupamaksu maksetaan seuran tilille. Tilinumeron saa sihteeriltä tai rahastonhoitajalta pyydettäessä. Matkajärvessä käytettävän verkon pienin silmäkoko on 40 mm.

Hirviluvat on haettu jälleen yhdessä poromiesten kanssa. Hirviporukan yhteyshenkilönä toimii Janne Paldan. Säännöt ovat samat kuin aiempina vuosina. Muistakaahan ilmoitella ampumakokeen päivämäärä Jannelle, jos käytte suorittamassa ampumakokeen!

Hirviporukan teltta on myynnissä tarjouksien perusteella. Suljetut tarjoukset pyydetään lähettämään rantakalatapahtumaan mennessä Janne Paldanille. Mikäli siihen mennessä ei tarjouksia tule tai tarjousta ei hyväksytä, niin teltta laitetaan julkiseen myyntiin.


 

 

PILKKIKILPAILUT

 

Pitkänperjantain aamu näytti kovin synkältä, kun taivas oli paksussa pilvipeitossa, lunta tuprutteli hiukan ja tuuli puhalsi pitkin Raajärveä. Perinteisiin RaaEKM:n pilkkikisoihin saapui silti lähemmäs 60 henkilöä kisaamaan paremmuudesta Raajärven jäällä ja nauttimaan päivästä hyvässä seurassa. Vaikka kalaa ei Ahti antanutkaan liiommin, niin palkintosijoja ei silti tarvinnut arpoa. Usko vain meinasi loppua monelta (ainakin pienemmältä) pilkkijältä, kun jään alta ei noussutkaan kalaa samaan tahtiin kuin monena muuna vuonna.

Pilkkikilpailun tulokset:

Lapset:

1. Maija Harju-Autti

Muut osallistujat saivat kokemusta

Sarjassa 6 osallistujaa

26 g
Nuoret:

1. Santtu Niskala
2. Jenna Ranta
3. Luka Kuittinen

Muut osallistujat saivat kokemusta

Sarjassa 8 osallistujaa
209 g
  74 g
  61 gNaiset:

1. Anu Piltonen
2. Raija Timonen
3. Kirsi Timonen
4. Heidi Koukkula
5. Riitta Harju-Autti

Sarjassa 17 osallistujaa
377 g
239 g
171 g
159 g
136 g
Miehet:

1. Olavi Paldan
2. Jari Harju-Autti
3. Vilho Salmela
4. Paavo Timonen
5. Ville Niemelä

Sarjassa 22 osallistujaa
595 g
317 g
251 g
244 g
233 g

 

Kahvi, pulla ja makkara maistuivat kylmässä viimassa istumisen jälkeen. Onneksi niitä sentään riitti, vaikka kalasaalis ei päätä huimannutkaan. Munkit ja makkarat katosivat vinhaa vauhtia pilkkijöiden vatsaan kahvin, teen ja muiden juomien kera.

Perinteiseen tapaan ohjelmassa oli myös kalan painon arvausta sekä arpajaiset. Kalan painon arvasi lähimmäksi Santtu Niskala vain 12 g päähän kalan oikeasta painosta. Voittaja olikin silmin nähden onnellinen voitostaan!
Arpajaisissa parhain onni oli Ville Niemelällä, joka nappasi päävoiton muiden nenän edestä. Voittajan mukaan tämä kuulemma pelasti päivän, kun kalaa ei oikein meinannut tulla. Muitakin arpapalkintoja oli jakamiseen saakka, eikä kenenkään tarvinnut lähteä paikalta tyhjin käsin, kun lopuille jaettiin vielä lakupatukat mukaan.


 

Kaikki hyvin loppu hyvin! Suuret kiitokset jälleen kerran kaikille puuhamiehille ja -naisille sekä osallistujille! Ja erityiskiitokset kaikille palkintojen lahjoittajille!

Nähdään taas ensi vuonna pilkkikisojen merkeissä... :)


 

HAUKITALKOOT


Matkajärven haukitalkoot järjestettiin 17.-.18.6.2016. Keli oli kovin sateinen ensimmäisten hauenpyytäjien saapuessa paikalle, mutta säätä uhmaten kalamiehet veneilivät Matkajärvellä pyydystä asentaen. Seuraavien kalamiesten (ja naisen) saapuessa sade ripsotteli edelleen, joten pysyteltiin asuntoauton suojissa odotellen sateen väistymistä. Ja niinhän se väistyi Illan mittaan Matkajärvi näytti parhaita puoliaan upeassa auringonlaskussa täysin tyynessä kelissä! Onhan se järvi kaunis... 
 
  Hauenpyyntiin oli valmistauduttu hyvin ja tehty 20 kpl haukikoukkuja. Jari hommasi työmaalta roskiin menossa olevia kanistereita kohoiksi. Syöttikalat saatiin mato-ongella onkien eikä siinä kauaa mennyt kolmeen henkeen onkiessa.

Sateen vihdoin väistyttyä päästiin ripottelemaan haukipyydyksiä pitkin järveä peilityynessä kelissä. Samalla siinä uistateltiin, tosin nykyäkään ei käynyt vapoihin. Mato-onkeakin kokeiltiin uusien syöttikalojen toivossa, vaan onkeen tarttui pelkkiä siikoja! Niitäkin vain kaikille yksi paistinkalaksi. Pian olivat kuitenkin kaikki 20 pyydystä odottamassa haukia, ja ei kulunut kauaakaan, kun ensimmäinen hauki nappasi pyydykseen!

Olihan se ilo katsella kohon kulkemista pitkin järveä hauena vietävänä samalla arvuutellen, minkälainen peto siellä odottaa meitä ja kestääkö siima? Lopulta koho pysähtyi keskelle järveä ja lähdettiin kokemaan sitä. Luultiin jo, että hauki väsähti, mutta kaikkea muuta! Veneen lähestyessä se sai lisää virtaa ja jouduttiin hetken jahtaamaan kohoa, että saatiin se kiinni. Ja olihan siellä kauhea peto! Nuija jäi maihin, samoin pihdet. Varsinaisia kalamiehiä... :D Hauki saatiin kuitenkin irti ja pyydys pyytämään uudelleen. Tässä se peto kuitenkin on! Painoa pedolla oli 3,26 kg (kuva alla).

Rantaan päästyä alkoi taas ripottelemaan hiukan vettä. Niinpä kalastelut oli perjantai-illalta ohi ja vetäydyttiin asuntoautoon yöpuulle ja tarinoimaan sekä arvuuttelemaan millaisia petoja käy yön aikana pyydykseen. Lopulta uni veti voiton ja tasainen kuorsaus tuuditti viimeisenkin kalastajan uneen lintujen laulaessa auton ulkopuolella.

Aamulla aurinko paistoi puolipilviseltä taivaalta. Käki kukkui lähes taukoamatta, mutta aamulla se taisi pudota puusta: sen verran epävirettä oli kukkumistahdissa hetken ajan. Sadetta oli luvattu iltapäivästä alkaen, joten lähdettiin ajoissa kokemaan pyydyksiä. Kohot olivat painuneet rantoihin, ja pyydyksissä odottikin muutamia haukia. Yksi peto oli katkaissut siiman ja vienyt koukun mennessään. Kuinka suuri peto liene oli kyseessä?!

Toinenkin venekunta tuli kalastelemaan haukia, mutta eipä ne pedot päivällä ottaneet pyydykseen. Lopulta luovutimme sateen lähestyessä. Eikä hetkeäkään liian aikaisin. Sade alkoi autoja pakkaillessa.

Pyynnin saldona oli yhteensä 7 haukea ja yhteispaino noin 10 kg. Suurin hauki painoi 3,39 kg. Onhan sieltä nyt muutama peto pois popsimasta siikoja! Haukitalkoisiin osallistui yhteensä 7 seuran jäsentä.
 
 

Kiitokset haukipyynnissä olleille ja kireitä siimoja kaikille!

Ja hyvää keskikesän juhlaa! :)

Toivoo, Merja 


RANTAKALATAPAHTUMA

Rantakalatapahtuman järjestivät tänä vuonna Onerva, Olli ja Taisto lauantaina 16.7. Matkajärven kauniissa maisemissa. Vaikka sadepilvet olivat paksut ja aamupäivästä satoi aika ajoin runsaastikin, niin tapahtuman aikana vettä vain tulla tihkutteli aika ajoin. Loppuajasta saimme nauttia jopa mukavasta ja kuivasta kelistä herkutellen, jutustellen ja nautiskellen olosta. Sääsket ja mäkärät eivät ainakaan olleet kiusana, eikä hellekään vaivannut.

Paikalle uskaltautui 20 henkilöä nauttimaan seuran tapahtumasta vetisestä kelistä huolimatta. Kisat saatiin siis pidettyä kunnialla ja sadekeli kirvoitti isommankin ahvenen syömään. Kisa oli tiukka, kun kappalemäärä ratkaisi! Painon mukaan olisi voinut olla toisenlainen tulostaulukko. Vain naisten sarjassa jouduttiin jakamaan kolmas sija, joten sijoitukset kuitenkin erottuivat selvästi.

Tulokset:

Nuoret:

1. Santtu Niskala
2. Siiri Niskala
3. Joonas MaloSarjassa 5 osallistujaa
9 kalaa
5 kalaa
1 kala


Naiset:

1. Merja Timonen
2. Raija Timonen
3. jaettu Onerva Paldan
 ja Kaisa Malo


Sarjassa 7 osallistujaa
9 kalaa
8 kalaa
molemmilla 1 kala


Miehet:

1. Paavo Timonen
2. Markku Nampajärvi
3. Jari Paldan


Sarjassa 8 osallistujaa
24 kalaa
23 kalaa
21 kalaa

 

Suurimman kalan sai narrattua Siiri Niskala ja hän sai siitä palkinnoksi Angry Birds -tikkareita. Olihan se komia körmyniska-ahven!

Arpaonni puolestaan suosi ensimmäisenä Marjo Leskelää, joka ei paikalla ollut, vaan siippa nappasi palkinnon mukaansa hänen puolestaan. Arpaonni oli myötä myös monella muulla.

Kiitokset kaikille osallistujille!! :)


 

AMPUMAHARJOITUKSET JA HIRVENMETSÄSTYS

Seuralla oli kesän ja alkusyksyn aikana kolmet ampumaharjoitukset. Valitettavasti harjoituksissa ei ampujia kovin montaa näkynyt, mutta saatiinpahan me muut rauhassa harjoitella ja kohdistella kiväärit kohdilleen syksyn jahtikautta ajatellen! Ensi kesäksi toivotan tervetulleiksi myös muut harjoittelemaan rennnossa ilmapiirissä riistalaukaukset kohdilleen! :)

  Porukka alkaa vanhentua, mutta olisikohan tässä meille mestariampujan ainesta?! Siiri-neiti 11v. oli ensimmäistä kertaa radalla ampumassa. On hän toki ukin ilmakiväärillä ammuskellut, mutta ensimmäistä kertaa oli (kummitädin) hirvikivääri kädessä! En tiedä jännittikö neitiä vai vieressä seisovia kummitätiä ja ukkia eniten, kun oli ensimmäisen laukauksen vuoro... Mutta mitäs vielä! Neiti eka laukauksen jälkeen laittoi uutta kutia jo piippuun hetkeäkään hätkähtämättä! Ja niin oli luonnonlahjakkuus, että ampuipa liikkuvaankin hirveen melkein napakympin! Saataiskohan me uutta verta tälläkin tavalla seuraan...? ;) 

Lähes koko hirviporukka koolla... Syksyn viimeisestä hirvijahdista saatiin näinkin mukava ryhmäkuva tulilta!

Hirvijahti alkoi syyskuun viimeisenä lauantaina 24.9.2016, kun ahkerimmat kuusi hirvenjahtaajaa saapui alkutulille pumppuasemalle. Ensimmäisenä viikonloppuna ei ollut havaintoja, ja jahtia jatkettiin enemmän ja vähemmän porukalla seuraava viikko.

Tiistaina yritettiin jälleen isommalla porukalla ja päästiin vihdoin näkemään ensimmäiset hirvihavainnot! Tuuli oli kova, (pisketti)koiria oli mukana kaksi ja passimiehiäkin muutama. Karjalanvaarassa oli komiat näkymät ja allekirjoittanut kyttäsi sinne "mistä se hirvi aina juoksee", eikä sinne vaaraan "mistä se ei ikinä tule yli". Kuului laukaus, tuuli vääristi suuntaa. Ja hetkeä myöhemmin kuului rasahdus.... Hirvi (ylivuotinen) tuli allekirjoittaneen selän takaa, just sieltä mistä se ei kuulemma ikinä tule! Ensimmäinen hirvitilanne minulle ja siinä 20-30 sekunnissa ehti miettiä melkoisen paljon asioita. Ja ennen kuin tajusi, että sitä hirveä pitäisi ampua, niin se katosi näkyvistä... Ehdin kyllä nostaa kiväärin, mutta kiikarin tähtäimeen en kerennyt hirveä saada.

Antti oli yrittänyt ampua ylivuotista naarasta, mutta joku pikku sesse oli hiukan häirinnyt tapahtumaa. Niinpä se laukaus päätyi kuusen kylkeen, ja hirvi juoksi kokemattoman hirvinaisen selän takaa karkuun...
 
   Syksy "juostiin" metsällä. Jälkiä kyllä löytyi, mutta hirvihavaintoja juuri ei. Ja jos oli näkösällä, niin ei ollut lupa ampua. Ei siellä metsässä kyllä liioimmin ollut riistaa muutenkaan minkkejä ja näätiä lukuunottamatta. Metsäkanalinnutkin kadonneet olemattomiin.
Osa porukasta (eläkeläiset) kulki mettässä ahkerammin. Me työssäkäyvät enemmänkin viikonloppuisin. Välillä pidettiin vapaita viikonloppuja, mutta yritystä riitti! Tuntui vain, että aina ne hirvet olivat siellä, missä me emme olleet!
Lopulta saimme vahvistuksia! Osa poromiehistä tuli kaveriksi, samoin Sari ja Petri koirien kanssa. Ja tulosta alkoi syntyä! Koirille saatiin haukku ja niinpä Sari pääsi lopulta ampumaan nuorehkon naarashirven. Hankalassa paikassahan se hirvi taas oli, mutta pääsipä vihdoin tuo seuran hirvenvetolevy testiin! Niin vauhdilla se hirvi kulki perässä, ettei kameranainen kerennyt mukaan... :D Onneksi olivat ottaneet kuvia kaatopaikalla.

Jotenkin kummasti se tulee aina hämärä näissä hirvihommissa. Päästiin siis "hämärähommiin", kun hirvi piti saada vielä nyljettyä ja roikkumaan. Noviisina Kaijakin pääsi nylkyhommiin, kun allekirjoittanut puolestaan pysytteli kameran takana dokumentointipuuhissa. Ensi kerralla sitten...

Hirvijahti tältä syksyltä on kuitenkin ohi! Poromiehet saivat oman hirvensä muutamia päiviä myöhemmin. Hirvenmetsästyspäiviä kertyi 19 kpl ja keskimäärin metsässä oli 5 metsästäjää.
Ensi syksyä odotellessa... :)

-Merja-

P.S. Muistakaahan pitää ampumakokeet voimassa!
 

Kiitos jälleen tästä toimintavuodesta! :)